Doživljaj lanjske utrke bit će teško ponoviti, ali ovogodišnje izdanje bit će rekordno s više od 3000 sudionika iz 40 zemalja

Preko 3000 sudionika iz četrdesetak zemalja očekuje se na 19. Splitskom polumaratonu od 22. do 24. veljače, s ponosom je istaknuo Kristijan Sindik, predsjednik Organizacijskog odbora utrke na konferenciji za medije u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani.

Doživljaj lanjske utrke, obilježene snijegom, bit će teško ponoviti. Tko nije bio, ima za čim žaliti, a tko je bio, te će se utrke sjećati cijeli život. Bila je to fantastična reklama za utrku, ali i za cijeli grad. Neponovljiva. Međutim, Sindik je uvjeren da će ovogodišnje izdanje nadmašiti prethodno.

– Ovaj će polumaraton biti najbolji do sada! Desetak dana prije utrke već imamo 2500 prijavljenih na polumaratonu, 300-ak na Utrci građana od 5 km, a za „DM dječje milje“, za koju su prijave tek počele, očekujemo 800-1000 djece svih uzrasta, od najmlađih do osmog razreda osnovne škole – rekao je Sindik.

Olimpijske kandidatkinje

Organizator je otkrio i neke novosti. Prva je još jača konkurencija u polumaratonu, s predstavnicima nekih zemalja koje do sada nisu nastupale.

– Prvi put ćemo imati predstavnike Etiopije i Kenije, a tu su i naše jake trkačice, među njima pet olimpijskih kandidatkinja. Utrka će biti kvalitetna– uvjeren je Sindik.

Druga je promjena vezana za trasu utrke na 5 km koja nosi ime Slobodne Dalmacije.

– Više se ne trče dva kruga od Rive od Banovine i natrag, već samo jedan krug preko starog dijela grada. Trči se kroz Varoš, Šperun, Dioklecijanovu palaču, Marmontovu… Dodali smo vrijednost toj utrci koja se od ove godine zove „Trofej Slobodne Dalmacije“ po našem partneru koji je uz nas stao na pravi način.

Hoće li najavljeno proglašenje izravne opasnosti od elementarne nepogode na Marjanu u borbi protiv potkornjaka utjecati na utrku?

– Trasa polumaratona jednim dijelom prolazi kroz Marjan, nekih 6 km, ali mislim da neće biti problema po tom pitanju – kazao je Sindik, izrazivši zadovoljstvo brojkom volontera koja raste svake godine. Ove će ih godine biti preko 400.

– Prvih godina bilo ih je na kapaljku, a ove se godine moramo braniti od njih. Ima ih i iz Dubrovnika, Sarajeva, Zagreba… Drago nam je da se razvila kultura volonterizma.

Sindik je dodao i da već traju pripreme za sljedeću godinu kada će Split prvi put organizirati i utrku maratona. Bit će to najljepši način za proslavu 20. rođendana manifestacije.

– Staza je gotova i atraktivna, a predstavit ćemo je u okviru sportskog sajma. Također ove godine imamo i impozantnu novu medalju u obliku Dioklecijanove palače – otkrio je Sindik, poziravši fotoreporterima s medaljom koja uistinu izgleda prekrasno.

Njegova zamjenica Iris Jurčić istaknula je da će svi sudionici polumaratona imati priliku uz posebnu cijenu posjetiti gradske muzeje te da su sva uplaćena sredstva za utrku „DM dječje milje“ ujedno i donacija za rad Županijske lige protiv raka u Splitu.

– Svi sudionici dobivaju od sponzora utrke majicu, startni broj i medalju za sudjelovanje, a ponajbolji i poklon pakete. Imamo novog partnera zakladu Sport2life čiji su ciljevi djelovanja usmjereni djeci, bavljenju sportom i zdravoj prehrani – dodala je Jurčić.

Stipe Čogelja, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije istaknuo je da je utrka postala brend Splita i Županije, a na konferenciji za medije prisustvovali su još pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mate Omazić i direktorica Turističke zajednice Split Alijana Vukšić koja je rekla:

– Ova je utrka pravi primjer sportske manifestacije koja u periodu izvan turističke sezone postaje glavni pokretač turističkog prometa i jedan od vodećih motiva dolazaka turista. 

Sviđa vam se ovaj članak?

Scroll to Top