Na Splitski polumaraton stižu trkači iz 40 zemalja, dolaze i predstavnici Etiopije i Kenije

Splitski polumaraton na kojem se gradskim ulicama trči dionica od 21,1 kilometra, održat će se 24. veljače, sudjelovat će trkači iz 40 zemalja, a do sad je stiglo oko 2.500 prijava za trčanje, rekao je u četvrtak predsjednik Organizacijskog odbora 19. Split half marathona Kristijan Sindik, a iz splitske Turističke zajednice ističu da je polumaraton i marketinški važan za Split u predsezoni.

Ovogodišnji Splitski polumaraton je 19. u nizu a na njemu će po prvi put sudjelovati i predstavnici Etiopije i Kenije.

Trčat će se i Park šumom Marjan u vrijem kad će se u njoj obavljati radovi uklanjanja stabala zaraženih epidemijom mediteranskog potkornjaka, ali to neće utjecati na utrku, rekao je Sindik na konferenciji za novinare. “I ove ćemo godine kroz Park šumu Marjan trčati oko šest kilometar, kao što je to bio slučaj i na dosadašnjim polumaratonima,” dodao je.

Najavio da će se u Splitu sljedeće, 2020. godine, organizirati pravi maraton.

“Već sada se pripremamo za sljedeću godinu kad će se u Splitu trčati pravi maraton (42,2 kilometra), a staza tog maratona bit će predstavljena na ovogodišnjem sportskom sajmu ‘Start’ 22. siječnja u Sportskom centru Gripe,” kazao je Sindik.

Ovogodišnji splitski polumaraton dio je manifestacije sportski sajam “Start”, koja će se održati od 22. do 24. veljače u Sportskom centru Gripe koji će se za tu prigodu zvati Maratonski grad, rekao je.

U sklopu te manifestacije održat će se, također 24. veljače, i 5-kilometarske utrka pod nazivom “Trofej Slobodne Dalmacije, na kojoj se očekuje oko 1.000 sudionika, a 23. veljače održat će se utrka “Dječja milja” za koju se od sada prijavilo oko 300 učenika. Za sve sudionike Splitskog polumaratona bit će organiziran i posjet gradskim muzejima.

Splitski polumaraton primjer sportsko-turističke manifestacije
U pripremi i provedbi ove manifestacije u Splitu sudjeluje više od 400 volontera.

Direktorica Turističke zajednice Splita, Arijana Vukšić, istaknula je da je polumaraton iznimno važna manifestacija za Split jer se tako u predsezoni grad reklamira.

“Splitski polumaraton je primjer sportsko-turističke manifestacije koja u razdoblju izvan turističke sezone postaje glavni pokretač turističkog prometa i motiv dolasku turista u naš grad,” rekla je Vukšić.

Pročelnik splitske gradske Službe za društvene djelatnosti, Mate Omazić, rekao je da je gradska uprava prepoznala važnost Splitskog polumaratona na kojeg dolazi više tisuća sudionika.

Pročelnik Upravnog odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja ocijenio je da Splitski polumaraton postaje prepoznatljivi brend toga grada.

Sviđa vam se ovaj članak?

Scroll to Top