Sve je spremno za 19. izdanje Splitskog polumaratona: ‘Ove godine imamo posebnog gosta koji se godinama najavljuje’

Ove godine brojniji no ikad – s koliko sudionika ukupno iz četrdesetak zemalja? Na onoj glavnoj utrci polumaratona prijavljeno je oko 2500 natjecatelja od čega preko 1000 stranih državljana, na utrci 5 km „Trofej Slobodne Dalmacije“ oko 500 te se očekuje i do 800 djece na „DM dječjim miljama“.

– Sretan Splitski polumaraton svima koji slave! Konkurencija je sve jača, ali rastemo iz godine u godinu i s pravom smo postali sportsko-turistički brend grada Splita – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Kristijan Sindik na posljednjoj konferenciji za medije u Sportskom centru Gripe.

Ove je godine dosta novosti, vrlo zanimljivih novosti i gostiju. Sindik ih otkriva:

– Ove godine imamo posebnog gosta koji se godinama najavljuje, a lani je bio spriječen zbog vremenskih neprilika. To je Borut Pahor, predsjednik Slovenije koji će nastupiti na polumaratonu. Stiže nam i tridesetak predstavnika Europske centralne banke, uključujući one s najviših funkcija, oni će također trčati polumaraton, a također smo uspostavili odnos s Moskovskim maratonom. Petnaestak njihovih predstavnika stiže u Split, a mi uzvraćamo taj posjet sredinom rujna.

Sutra će, dakle, u jutarnjim satima dio grada kojim prolazi trasa polumaratona biti zatvoren za promet, ali organizatori su doskočili i tome.

– Napravili smo kartu polumaratona koja će biti implementirana na Google Mapsu. Ako netko treba doći od točke A do točke B, pomoću navigacije može zaobići rutu utrke i najlakše doći do željene destinacije.

Što se favorita za najsjajnija odličja tiče, dileme za Sindika nema:

– Prvi put u ženskoj konkurenciji imamo dvije predstavnice Etiopije. One su glavne favoritkinje pored naše domaće cure Nikoline Šustić, svjetske prvakinje na 100 km. U muškoj konkurenciji imamo brojne Kenijce i oni bi međusobno trebali podijeliti medalje.

Sindik, koji će i sam sudjelovati u utrci na 5 km, još jednom je istaknuo da Split dogodine dobiva i maraton, čija će staza biti predstavljena danas u 16.30 u svečanoj sali SC Gripe.

Trčat će i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, također na 5 km, dok se predsjednik Splitskog saveza sportova Nenad Periš odvažio na puni polumaraton. Njih su dvojica također bili gosti „pressice“.

– Entuzijazam i izvrsna organizacija ovog događaja potvrđuju epitet Splita kao sportskog središta. Posebno me raduje brojka od oko 500 volontera, veliko hvala i njima. Dogodine imamo i prvi maraton. Mi to možemo i sudjelujemo u nečemu što nema nigdje u svijetu. Koliko vidim, sutra će biti hladno, ali sunčano i bez padalina, a to je idealan ambijent za trkače. Najvažnije je pobijediti sebe, to je moja poruka trkačima – rekao je Opara koji se nada da će dogodine biti spreman i za maraton.

Periš je volonterima i svima uključenima u organizaciju zahvalio i dodao:

– Ovaj nas događaj svih ispunjava emocijama. Važno je sportsko druženje, pa i natjecanje, ali na kraju su utrke svi pobjednici.

Pressici je sudjelovao i župan SDŽ Blaženko Boban koji se našalio na vlastiti račun.

– Kako je vidljivo iz moje fizičke konstitucije, počeo sam s pripremama, ali za ovu utrku nisam dovoljno spreman. Pripremit ću se za pravi maraton!

Pa je u ozbiljnijem tonu dodao:

– Split je fenomen u sportskom smislu jer ruši sve barijere vrhunskog sporta, zato što uvjete koji postoje na ovom području nisu mjerljivi onima koji vrhunski sportaši postižu diljem svijeta. Ali zato imamo dišpet i inat organizirati nešto što se rijetko tko usudi organizirati. Županija je bila uz organizatore i bit će još više, pogotovo dogodine za maraton.

Alijana Vukšić, direktorica TZ Splita:

– Na najbolji mogući način prezentirat ćemo svaku našu ulicu i kantun, Rivu… Naši sudionici aktivnošću na društvenim mrežama dat će nam najbolju reklamu. Kroz turizam prezentiramo sport i obratno, a to su važne stavke uz gastronomiju i kulturnu baštinu. Budimo dobri domaćini.

Otvoren je i sajam sporta, rekreacije i fitnessa „Start“ u SC Gripe, ulaz je besplatan. Njegov direktor Bogdan Šarić je rekao:

– Prvi je razlog pokretanja sajma bio taj što je Split grad sporta, a drugi da potaknemo građane da se bave sportom. Velika je dvorana ispunjena izlagačima do kraja, a u Maloj je također bogat program. Imamo i izlagače na vanjskom prostoru.

Sviđa vam se ovaj članak?

Scroll to Top